Shagya-araben


    Svenska Shagya-arabföreningen

Shagya-araben

Shagya-araben är en vacker, elegant och harmonisk ridhäst som är större än den vanliga fullblods-araben men mindre och lättare än vad de flesta halvblod är. Den är ädel, med arabtypiskt huvud och kropp, fin hårbeklädnad och silkeslen man och svans. Shagya-araben är ofta skimmelfärgad men svarta, bruna och fuxar förekommer också. Mankhöjden varierar mellan 150-165 cm.

Rasen utvecklades under 1800-talet vid det ungerska stuteriet Bábolna och avlas förutom i Ungern även i Tjeckien, Österrike, Rumänien, Balkanländer, Polen och Tyskland. Till Sverige kom Shagya-araben 1936 då dr Arvid Aaby Ericsson importerade Shagya-araber från Ungern. Dessa användes i den svenska halvblodsaveln. Men det var först på 60- och 70-talen som grunden för dagens Shagya-avel lades. Under dessa år importerades tolv renrasiga Shagya-ston från Ungern, dåvarande Västtyskland, Polen och Danmark.

Shagya-araben visar sin mångsidighet genom att finnas representerad i de flesta discipliner - hoppning såväl som dressyr, fälttävlan, distans, körning och western. Flera kända topphästar har Shagya-arab i blodet, bl.a. Cardento och Milton. Med sitt tillgivna och stabila temperament passar rasen mycket bra som familjehäst.

Allt fler får upp ögonen för denna fascinerande och mångsidiga hästras, där tyvärr efterfrågan i viss mån är större än tillgången. Det gamla uttrycket "Stolt var den officer som kunde rida en av de för sin framåtanda och uthållighet berömda shagya-araberna" står sig väl än idag, 200 år senare.

För dig som är vill läsa mer om Shagya-araben finns det fler intressanta artiklar under vår medlemssida.